Meadow brown
One of our most common butterflies, the meadow brown can be spotted on grasslands, and in gardens and parks, often in large numbers. There are four subspecies of meadow brown.
One of our most common butterflies, the meadow brown can be spotted on grasslands, and in gardens and parks, often in large numbers. There are four subspecies of meadow brown.
Our smallest breeding seabird, the storm petrel is barely larger than a house martin! They mostly nest among rocks or in burrows on small offshore islands.
The yellow, star-like flowers of bog asphodel brighten up our peat bogs, damp heaths and moors in early summer, attracting a range of pollinating insects.
The extensive, golden-brown reedbeds that are formed by stands of Common reed are a familiar sight in our wetlands. They provide an important home for many species, including the rare Bittern.
Our largest shieldbug, the red-and-green hawthorn shieldbug can be seen in gardens, parks and woodlands, feeding on hawthorn, rowan and whitebeam. The adults hibernate over winter.
A scarce tree of England and Wales, the large-leaved lime is the rarest of our native limes. It is tall and broad, and can be found in forests and parks, where it is frequently planted.
Sand sedge is an important feature of our coastal sand dunes, helping to stabilise the dunes, which allows them to grow up and become colonised by other species.
The laughing 'yaffle' call of the green woodpecker can be heard in our woodlands, parks and gardens. Look out for it hopping about your lawn, searching for ants to eat.
The striking red crown, golden back, and bright yellow wings of the goldfinch make it one of our prettiest garden birds. It happily visits birdtables and feeders across the UK.
In May, our hedgerows and woodland edges burst into life as midland hawthorn erupts with masses of pinky-white blossom. During the autumn, red fruits known as 'haws' appear.
Our largest bat, the noctule roosts in trees and can be seen flying over the canopy in search of insect-prey, such as cockchafers. Like other bats, it hibernates over winter.
The wigeon is a colourful duck that can often be spotted wheeling round our winter skies in large flocks. A dabbling duck, it surface-feeds on plants and seeds in shallow waters.